Prodavnica

Kotao na čvrsto gorivo K kosi BB RADIJATOR
30. Januara 2019.
Kotao kombinirani R ravni BB RADIJATOR
30. Januara 2019.
Prikaži sve

Kotao kombinirani C ravni BB RADIJATOR

1,522.20 KM2,158.65 KM

Očisti
SKU: N/A Kategorija: Oznake , , , ,
Opis

Pakovanje (kom): 1/1

 

U skladu sa zahtjevima tržišta i iskustvom sa serijama K i R razvijena je nova konstrukcija serije C. Kotlovi serije C izrađeni su od kotlovskog lima kvaliteta C1204 debljine 5 mm i proizvode se u nazivnim snagama od 25 do 50 kW. Ova konstrukcija ima tzv. gornje sagorijevanje, pa se najviši stupnjevi iskorištenosti ostvaruju ugljenom, drvenim otpadom, biomasom. Međutim, pokazalo se da je iskoristivost gotovo ista kada se kao ogrjev koristi drvo tako da je ova karakteristika univerzalnosti ogrjeva izdvojila C kotao u proizvodnom programu.

Osnova ložišta su masivni rostovi od sivog liva koji ostaju nedeformirani i pri najvišim temperaturama koje se mogu stvoriti u ložištu. Uloga rostova u procesu sagorijevanja je veoma bitna jer se sivi liv dodatno zagrije i drži temperaturu ložišta bez obzira na režim rada. Na ovaj način umanjuje se efekt kondenzacije i vrši se potpunije sagorijevanje tako da je pojava katrana i čađi u kotlu maksimalno smanjena.

Vrata za potpalu i loženje urađena su u širini ložišta tako da je proces čišćenja kotla znatno olakšan. Serija C posjeduje i pepeljaru koja svojim gabaritima
maksimalno pokriva prostor za pepeo, te ne smeta potrebnom propuhu zraka ispod rostova. Kada se otvore gornja vrata u unutrašnjosti kotla se jasno vidi pregradni lim koji je donjim krajem oslonjen na izmjenjivačku kutiju, a gornjim na čeonu prednju stranu. Ovaj lim se ručno skida i vadi se iz kotla samo u slučaju čišćenja. Prilikom rada ovaj lim mora biti na već opisanom mjestu jer samo tako kotao radi punom snagom. Konstrukcija serije C omogućava i lako priključivanje ventila za termičko osiguranje otjecanjem i njegovu efikasnu primjenu što je jedan od najvažnijih faktora sigurnog rada kotla. Iz sigurnosnih razloga, zbog eventualnih požara i dužeg vijeka trajanja zabranjeno je podlaganje gumom, plastičnom masom, organskim otpacima i tekstilnim krpama.

Dodatne informacije
Tip proizvoda/Snaga

C 15- 15 kW, C 25-25 kW, C 33-33 kW, C 40-40 kW, C 50-50 kW