Prodavnica

Kotao za etažno grijanje s pećnicom Etaž C20 Radijator
31. Januara 2019.
Kotao na pelet PELLING 18 kW THERMOFLUX
31. Januara 2019.
Prikaži sve

Kotao kombinirani na pelet TKAN 2 (40-50 kW) RADIJATOR

Cijena na upit

Kontaktirajte nas za dodatne detalje i cijenu
SKU: 40704 Kategorija: Oznake , , , ,
Opis

Pakovanje (kom): 1/1

 

Koristeći uopćeni pojam „Biomasa” naravno da se prije svega misli na pelet, ali treba istaći i mogućnost loženja s košticama voća (višnja i trešnja) kao i opiljcima iz drvoprerade. Prilikom korištenja navedenih goriva podrazumijeva se automatska kontrola glavnih parametara rada. Za sve druge oblike sagorijevanja biomase konsultirati se s proizvođačem kotlova.

Kotlove serije TKAN 1.1 i TKAN 2 moguće je ložiti i s čvrstim gorivima (drvetom, ugljenom…) i tada je loženje ručno. Samo sagorijevanje se u ovoj situaciji odvija pod prinudnim propuhom ventilatora, tako da su kotlovi serije TKAN 1.1 i TKAN 2 u ovim uvjetima efikasniji nego njegovi prethodnici koji funkcioniraju na principu slobodnog propuha. Stupanj korisnosti na pelet je preko 90 %.

Jedna od glavnih karakteristika po pitanju univerzalnosti goriva kod TKAN serije jest da se prijelaz s automatskog nalaganja peleta, na ručno loženje drveta i ugljena obavlja samo za par sekundi. Ovo je i dalje ostala jedna od komparativnih prednosti ove konstrukcije, s tom razlikom da su sada rostovi za drva i ugalj od sivog liva i lako zamjenljivi. Pri normalnim režimima temperatura dimnih plinova na izlazu je oko 120 °C, a pri maksimalnim režimima je ispod 150 °C. Ove vrijednosti mogu u svakom trenutku da se očitaju na displeju.

Kotlovi na biomasu serije TKAN 1.1 i TKAN 2 posjeduju bakreni izmjenjivač za priključivanje ventilatora za termičko osiguranje kao i klapnu za potpalu. Svi dijelovi vodenog dijela kotla izrađeni su od bešavnih cijevi i kotlovskih limova debljine 5 mm i više, u ovisnosti od snage kotla. Samo ložište je napravljeno od masivnih izolacijskih materijala i sivog liva.